Τελευταία

Άρθρα

Ποια Τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν οι εγκυμονούσες?

Είναι πολύ σημαντικό οι έγκυες να λαμβάνουν μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή. Όμως χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα τρόφιμα , διότι υπάρχουν πιθανότητες κινδύνου για το έμβρυο. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να είναι ενήμερες για τα ασφαλή τρόφιμα. Παρακάτω αναφέρονται τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:

Άψητα/ Ωμά Ψάρια Και Ψάρια Με Υψηλή Περιεκτικότητα Σε Υδράργυρο

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το ψάρι είναι μια πολύ σημαντική πηγή για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όμως, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά ψάρια και θαλασσινά (λ.χ. σασίμι, σούσι, οστρακοειδή). Τα ωμά θαλασσινά είναι επικίνδυνα για λιστερία. Το βακτήριο Listeria μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Επιπρόσθετα, κάποιες ποικιλίες ψαριών με υψηλή περιεκτικότατα σε υδράργυρο πρέπει να αποφεύγονται, επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στην εγκυμονούσα όσο και στο έμβρυο. Τέτοια ψάρια είναι κυρίως τα αρπακτικά όπως  είναι ο ξιφίας, ο μάρλιν, ο καρχαρίας κλπ. Να τονιστεί ότι η κατανάλωση δυο μερίδων την εβδομάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο δεν αποφέρει κίνδυνο. Ορισμένα ψάρια για κατανάλωση είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, η ρέγγα και ο τόνος.

Ωμά/ Μισοψημένα Κρέατα Και Πουλερικά

Όλα τα κρέατα και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και να μην υπάρχει καθόλου ίχνος ροζ σάρκας ή αίματος. Επιπλέον, πρέπει να πλένονται όλες οι επιφάνειες, σκεύη και χέρια μετά την προετοιμασία του ωμού κρέατος. Αυτό επιτυγχάνει στην μείωση της εξάπλωσης βακτηρίων όπως σαλμονέλας, λιστερίας, τοξοπλάσμωσης και E.Coli που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ορισμένα τρόφιμα επικίνδυνα για τα παραπάνω βακτήρια είναι τα ωμά αλλαντικά όπως το σαλάμι, το chorizo,το προσούτο κλπ.

Ωμά/ μερικώς μαγειρεμένα αυγά

Για την ασφαλή  κατανάλωση αυγών πρέπει να είναι μαγειρεμένα καλά, διότι τα ωμά αυγά μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο σαλμονέλα. Σημαντικό είναι οι έγκυες να αποφύγουν τροφές με ωμά αυγά, όπως σπιτικές μαγιονέζες.

Ωμά/ μη παστεριωμένα τυριά και γάλα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνίσταται τα αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα και κρέμα γάλατος, καθώς και όλα τα μαλακά τυριά όπως το brie, ροκφόρ, camembert, γκοργκοντζόλα, δανέζικα και μπλε τυριά. Αυτά τα τυριά έχουν ωριμάσει σε μούχλα και υπάρχει κίνδυνος για λιστερία. Παρόλα αυτά, μπορούν να καταναλωθούν όλα τα μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα όπως τυρί cottage, μοτσαρέλερα, φέτα κλπ. Επίσης ασφαλή για κατανάλωση είναι τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, η γραβιέρα, το τσένταρ κλπ.

Συκώτι/ Συμπληρώματα Βιταμίνης Α

Σημαντικό είναι να περιοριστεί το συκώτι, διότι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και εκθέτει το έμβρυο σε κίνδυνο. Οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν και το πατέ, διότι μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως λιστερία. Γενικότερα δεν συνίσταται η λήψη οποιοδήποτε συμπληρώματος διατροφής που περιέχει υψηλή βιταμίνη Α για τους παραπάνω λόγους.

Ωμά/ Έτοιμες Σαλάτες

Η κατανάλωση προσυσκευασμένων λαχανικών και φρούτων κατά την εγκυμοσύνη εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο  για την εμφάνιση λιστερίας. ΠΡΟΣΟΧΗ και σε σαλάτες/φρούτα που καταναλώνονται εκτός σπιτιού καθώς μπορεί να μην είναι επαρκής το πλύσιμό τους. Σημαντικό είναι τα φρούτα και λαχανικά προς κατανάλωση να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.  

Καφεΐνη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης και δυσκολία κατά τον τοκετό. Η καφεΐνη πρέπει να περιορίζεται σε ποσότητα κάτω από 200 mg την ημέρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί σε 1-2 φλιτζάνια καφέ εσπρέσο ή 2φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ. ΠΡΟΣΟΧΗ σε πηγές καφείνης εκτός του καφέ όπως ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, πράσινο τσάι κλπ.

Αλκοόλ

Δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης, καθώς εμπεριέχει αρκετούς κίνδυνους το έμβρυο.

Αγγελική Μερτή

Φοιτήτρια διαιτολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου Πατρών

ΠΗΓΕΣ:

Ποια Τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν οι εγκυμονούσες?

Είναι πολύ σημαντικό οι έγκυες να λαμβάνουν μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή. Όμως χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα τρόφιμα , διότι υπάρχουν πιθανότητες κινδύνου για το έμβρυο. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να είναι ενήμερες για τα ασφαλή τρόφιμα. Παρακάτω αναφέρονται τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:

Άψητα/ Ωμά Ψάρια Και Ψάρια Με Υψηλή Περιεκτικότητα Σε Υδράργυρο

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το ψάρι είναι μια πολύ σημαντική πηγή για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όμως, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά ψάρια και θαλασσινά (λ.χ. σασίμι, σούσι, οστρακοειδή). Τα ωμά θαλασσινά είναι επικίνδυνα για λιστερία. Το βακτήριο Listeria μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Επιπρόσθετα, κάποιες ποικιλίες ψαριών με υψηλή περιεκτικότατα σε υδράργυρο πρέπει να αποφεύγονται, επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στην εγκυμονούσα όσο και στο έμβρυο. Τέτοια ψάρια είναι κυρίως τα αρπακτικά όπως  είναι ο ξιφίας, ο μάρλιν, ο καρχαρίας κλπ. Να τονιστεί ότι η κατανάλωση δυο μερίδων την εβδομάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο δεν αποφέρει κίνδυνο. Ορισμένα ψάρια για κατανάλωση είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, η ρέγγα και ο τόνος.

Ωμά/ Μισοψημένα Κρέατα Και Πουλερικά

Όλα τα κρέατα και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και να μην υπάρχει καθόλου ίχνος ροζ σάρκας ή αίματος. Επιπλέον, πρέπει να πλένονται όλες οι επιφάνειες, σκεύη και χέρια μετά την προετοιμασία του ωμού κρέατος. Αυτό επιτυγχάνει στην μείωση της εξάπλωσης βακτηρίων όπως σαλμονέλας, λιστερίας, τοξοπλάσμωσης και E.Coli που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ορισμένα τρόφιμα επικίνδυνα για τα παραπάνω βακτήρια είναι τα ωμά αλλαντικά όπως το σαλάμι, το chorizo,το προσούτο κλπ.

Ωμά/ μερικώς μαγειρεμένα αυγά

Για την ασφαλή  κατανάλωση αυγών πρέπει να είναι μαγειρεμένα καλά, διότι τα ωμά αυγά μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο σαλμονέλα. Σημαντικό είναι οι έγκυες να αποφύγουν τροφές με ωμά αυγά, όπως σπιτικές μαγιονέζες.

Ωμά/ μη παστεριωμένα τυριά και γάλα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνίσταται τα αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα και κρέμα γάλατος, καθώς και όλα τα μαλακά τυριά όπως το brie, ροκφόρ, camembert, γκοργκοντζόλα, δανέζικα και μπλε τυριά. Αυτά τα τυριά έχουν ωριμάσει σε μούχλα και υπάρχει κίνδυνος για λιστερία. Παρόλα αυτά, μπορούν να καταναλωθούν όλα τα μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα όπως τυρί cottage, μοτσαρέλερα, φέτα κλπ. Επίσης ασφαλή για κατανάλωση είναι τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, η γραβιέρα, το τσένταρ κλπ.

Συκώτι/ Συμπληρώματα Βιταμίνης Α

Σημαντικό είναι να περιοριστεί το συκώτι, διότι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και εκθέτει το έμβρυο σε κίνδυνο. Οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν και το πατέ, διότι μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως λιστερία. Γενικότερα δεν συνίσταται η λήψη οποιοδήποτε συμπληρώματος διατροφής που περιέχει υψηλή βιταμίνη Α για τους παραπάνω λόγους.

Ωμά/ Έτοιμες Σαλάτες

Η κατανάλωση προσυσκευασμένων λαχανικών και φρούτων κατά την εγκυμοσύνη εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο  για την εμφάνιση λιστερίας. ΠΡΟΣΟΧΗ και σε σαλάτες/φρούτα που καταναλώνονται εκτός σπιτιού καθώς μπορεί να μην είναι επαρκής το πλύσιμό τους. Σημαντικό είναι τα φρούτα και λαχανικά προς κατανάλωση να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.  

Καφεΐνη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης και δυσκολία κατά τον τοκετό. Η καφεΐνη πρέπει να περιορίζεται σε ποσότητα κάτω από 200 mg την ημέρα. Η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί σε 1-2 φλιτζάνια καφέ εσπρέσο ή 2φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ. ΠΡΟΣΟΧΗ σε πηγές καφείνης εκτός του καφέ όπως ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, πράσινο τσάι κλπ.

Αλκοόλ

Δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης, καθώς εμπεριέχει αρκετούς κίνδυνους το έμβρυο.

Αγγελική Μερτή

Φοιτήτρια διαιτολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου Πατρών

ΠΗΓΕΣ:

https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/healthy-pregnancy-foods-to-avoid-whenpregnant?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwh7K1BhCZARIsAKOrVqFvNtlT9jgX30XGVyrEFu5pPKpHC1HmjAHY6Wx-D4Lk9KG9iYa2AJMaArFbEALw_wcB
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34968458
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844
https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/healthy-pregnancy-foods-to-avoid-whenpregnant?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwh7K1BhCZARIsAKOrVqFvNtlT9jgX30XGVyrEFu5pPKpHC1HmjAHY6Wx-D4Lk9KG9iYa2AJMaArFbEALw_wcB
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34968458
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844

Θες να μάθεις πως αλλιώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Δες όλες τις
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ