
Έντερο και διατροφή FODMAP
- Διατροφική αντιμετώπιση εντερικών παθήσεων και κυρίως ευερέθιστου εντέρου
H εντερική χλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και επηρεάζει την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων που κυμαίνονται από μεταβολικές ασθένειες έως γαστρεντερικές διαταραχές π.χ ευερέθιστο έντερο και καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι διατροφικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν βαθιά επίδραση στη διαμόρφωση της εντερική μικροχλωρίδας.
Αν και το ευερέθιστο έντερο είναι ένα σχετικά κοινό σύνδρομο, συχνά δεν διαγιγνώσκεται. Το ευερέθιστο έντερο πιστεύεται ότι επηρεάζει το 7 έως 15% του πληθυσμού παγκοσμίως, αν και έχουν αναφερθεί ποσοστά άνω του 20%
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- κάτω κοιλιακό άλγος
- αλλοιωμένη συνήθεια του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή συνδυασμός και των δύο)
- φούσκωμα (η αίσθηση ότι υπάρχει διογκωμένο μπαλόνι στην κοιλιά)
- υπερβολική διέλευση ανέμου (επίσης γνωστή ως αέριο ή φλάουτο)
- διάταση (μια ορατή αύξηση της κοιλιακής περιφέρειας).
Αυτά τα συμπτώματα συχνά εξασθενίζουν και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει εντός και μεταξύ ατόμων
Το μη διαγνωσμένο ευερέθιστο έντερο συνήθως είναι προβληματικό για τον ασθενή και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του, καθώς οι ασθενείς αφήνονται να αισθάνονται ανήσυχοι, απογοητευμένοι και αναζητούν μια οργανική αιτία για τα συμπτώματά τους, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικές, στοχευμένες θεραπείες. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθανθούν ότι τα συμπτώματά τους είναι συναισθηματικά ή ψυχολογικά βασισμένα, αλλά όχι πραγματικά.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;
ΔΙΑΤΡΟΦΗ FODMAP
Με βάση στοιχεία από πολλές μελέτες εδώ και πολλά χρόνια, δείχνουν ότι ο περιορισμός ορισμένων υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας (λακτόζη, φρουκτόζη, σορβιτόλη, φρουκτάνες και GOS) βελτιώνει τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Έτσι προτάθηκε η διατροφή χαμηλή σε FODMAP.
Η δίαιτα FODMAP είναι μια διατροφή 3 φάσεων, ο κύριος στόχος της οποίας είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ του καλού ελέγχου των συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου και της επέκτασης της δίαιτας.
- Φάση 1: Χαμηλή διατροφή σε FODMAP
Στόχος είναι να αναγνωριστούν άτομα ευαίσθητα στα FODMAP και να προκληθεί ανακούφιση από τα συμπτώματα. - Φάση 2: Επαναεισαγωγή FODMAP
Στόχος είναι να εντοπιστούν ευαισθησίες σε μεμονωμένες υποομάδες FODMAP (περίσσεια φρουκτόζης, λακτόζης, GOS, φρουκτάνες, μαννιτόλη και / ή σορβιτόλη). - Φάση 3: Εξατομίκευση FODMAP
Στόχος είναι η μείωση των διατροφικών περιορισμών, η επέκταση της διατροφής και η δημιουργία εξατομικευμένης διατροφής FODMAP μακροπρόθεσμα.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το θέμα, έχεις κάποια απορία ή θέλεις να κλείσεις ένα ραντεβού, επικοινώνησε μαζί μου!