Τελευταία

Άρθρα

Μπανάνα και ευερέθιστο έντερο

Πότε είναι περισσότερο πιθανό να ερεθίσει το έντερο και πότε όχι;

Έχουμε αναφέρει ότι το περιεχόμενο των τροφών μας σε FODMAP ( Zυμώσιμοι Oλιγο-, δι-,μονο-σακχαρίτες και πολυόλες) μπορεί να επηρεάσει την εντερική μας λειτουργία, οδηγώντας σε φουσκώματα, διαρροια-δυσκοιλιοτητα, κοιλιακό πόνο ιδιαίτερα στους ανθρώπους που πάχουν από ευερέθιστο έντερο

Από έρευνες  γνωρίζουμε ότι τα φυτά τείνουν να συσσωρεύουν φρουκτάνες(FODMAP)  ως απόκριση σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία. Οι φρουκτάνες παρέχουν στα φυτικά κύτταρα μεγαλύτερη δομική ακεραιότητα, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε ζημιές από περιβαλλοντικές αλλαγές, ασθένειες κτλ.  Μελέτες που διερευνούν ειδικά τις μπανάνες έχουν βρει ότι η περιεκτικότητά τους σε φρουκτάνη αυξάνεται όταν αποθηκεύονται και ωριμάζουν σε ψυγεία, κάτι που είναι πλέον σχετικά κοινή πρακτική από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την πρόληψη της αλλοίωσης και την εξασφάλιση ομοιόμορφης ωρίμανσης. Οι αγρότες μπορεί επίσης να οδηγούνται σε εκλεκτική καλλιέργεια ποικιλιών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτάνη, καθώς τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές σε παράσιτα και ασθένειες.

Γι’αυτό λοιπόν, ιδιαίτερα οι πάχοντες από ευερέθιστο έντερο,είναι καλύτερο να αποφεύγουν την ώριμη μπανανα. Η μπανάνα δεν χρειάζεται να είναι η πιο πράσινη μπανάνα στο ράφι. Μια απλή κίτρινη και σφιχτή μπανάνα θεωρείται ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι οι πράσινες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο. Αυτός είναι ένας τύπος ίνας που διαφεύγει της απορρόφησης στο λεπτό έντερο και φτάνει στο μεγάλο έντερο όπου λειτουργεί ως τροφή για τα βακτήρια του εντέρου μας.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν αυτή τη στιγμή ανέχεστε καλά τις ώριμες μπανάνες, τότε δεν χρειάζεται να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Θυμηθείτε, η διατροφή σας χρειάζεται μόνο να είναι τόσο αυστηρή όσο απαιτούν τα συμπτώματά σας!

ΠΗΓΕΣ

  1. Valluru R, Van den Ende W. Plant fructans in stress environments: emerging concepts and future prospects.J Exp Bot2008; 59 (11): 2905-2916. Shalini R, Antony U.
  2. Agopian R G D, Purgatto E, Cordenunsi B R, Lajolo F M, Paulo U D S.Synthesis of fructooligosaccharides in banana `prata` and its relation to invertase activity and sucrose accumulation. Amer Chemical Soc. 2009.
  3. Fructan distribution in banana cultivars and effect of ripening and processing onNendranbanana.Journal of Food Science and Technology. 2015;52(12):8244-8251.

Θες να μάθεις πως αλλιώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Δες όλες τις
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ