Ως διαιτολόγος, βλέπω συχνά ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη και εύλογα υποθέτουν ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα ανακουφιστείτε όταν μάθετε ότι αυτό δεν ισχύει! Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείτε ακόμα να τα απολαμβάνετε με μία διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη.
Αρχικά, όμως, τι ακριβώς είναι η λακτόζη και τι σημαίνει η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη όσον αφορά τη διατροφή;
Τι είναι η λακτόζη και τι η δυσανεξία στη λακτόζη;
Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται πιο συχνά στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και σχηματίζεται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Όταν καταναλώνονται τροφές/ποτά που περιέχουν λακτόζη, το σώμα χρειάζεται τη βοήθεια του ενζύμου λακτάση για να διασπάσει το σάκχαρο της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη παράγουν λιγότερο ένζυμο λακτάσης, επομένως μπορεί να δυσκολεύονται να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη όταν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τροφής/ποτού που περιέχει λακτόζη. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι, ναυτία και διάρροια.

Είναι το ίδιο δυσανεξια στη λακτόζη και αλλεργία στα γαλακτοκομικά;
Δεν πρέπει να συγχέεται η αλλεργία στα γαλακτοκομικά με την δυσανεξία στη λακτόζη.
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Η τροφική αλλεργία είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα τρόφιμο που εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικά για τη ζωή. Κάποιος με αλλεργία στα γαλακτοκομικά μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ακόμα κι αν καταναλώσει ελάχιστες ποσότητες γαλακτοκομικού προϊόντος. Έτσι είναι απαραίτητο να αποφεύγονται αυστηρά όλα τα γαλακτοκομικά.
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ
Στην δυσανεξία στη λακτόζη η κατανάλωση μικρών έως και μέτριων ποσοτήτων λακτόζης μπορεί να μην προκαλέσει στην πραγματικότητα κανένα σύμπτωμα. Παρόλο που τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι δυσάρεστα, η έκθεση σε υπερβολική ποσότητα λακτόζης δεν θα οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.
Πόση λακτόζη μπορώ να καταναλώσω πριν εμφανίσω συμπτώματα;
Αυτό διαφέρει μεταξύ των ατόμων, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν 12-15 g λακτόζης την ημέρα (ποσότητα που ισοδυναμεί με 1 ποτήρι κανονικού γάλακτος)
Τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη;
Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
- Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες (κληρονομική). Σε αυτές τις περιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου το σώμα ενός ατόμου μπορεί να παράγει λιγότερο από το ένζυμο λακτάση. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν κατά την εφηβεία ή την ενήλικη ηλικία.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λεπτό έντερο σταματά να παράγει λακτάση μετά από τραυματισμό ή μετά από ασθένεια ή μόλυνση.
- Μερικά μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς (πρόωρα μωρά) μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγουν αρκετή λακτάση. Αυτό είναι συχνά ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που υποχωρεί.
- Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα γεννιούνται με αδυναμία να παράγουν λακτάση.
Πως μπορώ διατροφικά να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα;
- Ξεκινήστε αργά. Δοκιμάστε να προσθέσετε μικρές ποσότητες γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων και δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας.
- Μπορείτε να καταναλώσετε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με άλλα τρόφιμα. Έτσι ίσως διαπιστώσετε ότι έχετε λιγότερα συμπτώματα εάν παίρνετε γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα με τα γεύματά σας. Δοκιμάστε να φάτε τυρί με κράκερ ή γάλα με δημητριακά.
- Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα με φυσικά χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης. Αυτά περιλαμβάνουν τα σκληρά τυριά και το γιαούρτι.
- Αναζητήστε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή με μειωμένη λακτόζη. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε πολλά καταστήματα τροφίμων. Είναι τα ίδια με το κανονικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά έχει προστεθεί το ένζυμο λακτάση.
- Ρωτήστε για προϊόντα ενζύμου λακτάσης. Χάπι λακτάσης ή σταγόνες λακτάσης όταν τρώτε ή πίνετε γαλακτοκομικά προϊόντα.