Τελευταία

Άρθρα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙ COVID-19. ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η πανδημία SARS-CoV-2 που προκαλεί σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) έχει διαρκέσει περισσότερο από 18 μήνες. Έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παγκόσμια κρίση υγείας. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, απέχουμε πολύ από το τέλος αυτής της πανδημίας και ως εκ τούτου πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες (1) (2).

Ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό μέρος στην καταπολέμηση του SARS-CoV-2, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο επίκεντρο. Ένας ισχυρός πυλώνας στην προστασία από κάθε είδους μόλυνση από ιούς είναι η δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος βιταμίνης D και προβιοτικών στη μάχη έναντι του covid-19 σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα;

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει ανοσοδιεγερτική δράση. Διεγείρει την παραγωγή αντιμικροβιακών πρωτεϊνών, προάγει τη φυσιολογική σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι κύριες πηγές της περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι, τα αυγά και τα άγρια μανιτάρια. Η προφυλακτική δόση της βιταμίνης D ανέρχεται σε 2000 IU/ημέρα (50 μg/ημέρα), 1600–4000 IU σε παχύσαρκους ενήλικες και 1200–2000 IU σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους (3). Στην Μεγάλη Βρετανία, η Βασιλική Ακαδημία λόγω της σημαντικότητας της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό έναντι του covid προτρέπει την κυβέρνηση να συστήσει σε όλους τους ενήλικες με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συμπλήρωμα υψηλότερης δόσης π.χ 4000 IU/ημέρα για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και έπειτα μείωση σε 800 IU–1000 IU/ημέρα (4). Πρόσφατη μετα-ανάλυση αναφέρει ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από COVID-19 συσχετίζεται αντιστρόφως με τα επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Μάλιστα αναφέρει ότι  το ποσοστό θνησιμότητας από covid κοντά στο μηδέν θα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί με επίπεδα  25(OH)D3 στα 50 ng/mL (5).

Προβιοτικα

Τα προβιοτικά μειώνουν την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτοκινών και βελτιώνουν την αντιική άμυνα (6) (7). Επιπλέον, ενισχύουν την ανοσία του βλεννογόνου και βελτιώνουν τόσο τον εντερικό όσο και τον πνευμονικό φραγμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ομοιόστασης (6) (8). Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονώδη κατάσταση και συνεπώς μπορούν να συμβάλουν στη δράση κατά του SARS-CoV-2 (9) (10).

Είναι ήδη γνωστό ότι οι πνεύμονες, όπως και το έντερο, έχουν τη δική τους μικροβιακή κοινότητα, η λειτουργία της οποίας είναι η διατήρηση της ομοιόστασης του αναπνευστικού συστήματος (11) (12). Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, οι ιογενείς λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού μειώνουν τους σχετικούς αριθμούς λακτοβακίλλων και λακτόκοκκων, αυξάνοντας ταυτόχρονα εντεροβακτηρίδια εντός της εντερικής μικροχλωρίδας (13) (14). Σε ασθενείς με COVID-19, η μικροχλωρίδα του εντέρου βρέθηκε να διαταράσσεται ακόμη και απουσία συμπτωμάτων καθώς και μετά την ανάκαμψη (15). Επομένως η επαρκής πρόσληψη πρεβιοτικών, διαιτητικών ινών και προβιοτικών θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανοσορύθμιση, τόσο σε ασθενείς με COVID 19 όσο και προληπτικά σε άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης (16).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Xue, K.S. . Coexisting with the Coronavirus. New Yorker. 2021.

2. Can We Predict the Limits of SARS-CoV-2 Variants and Their Phenotypic Consequences? 2021.

3. Jarosz, M., και συν. Normy Zywienia dla Populacji Polski i ich Zastosowanie ˙ ; . Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Pa nstwowy Zakład Higieny: Warsaw. 2020.

4. George Griffin, Martin Hewison, Julian Hopkin, Rose Kenny, Richard Quinton, Jonathan Rhodes, Sreedhar Subramanian and David Thickett. Vitamin D and COVID-19: evidence and recommendations for supplementation. Royal Society. 2020.

5. Lorenz Borsche, Bernd Glauner and Julian von Mendel. COVID-19 Mortality Risk Correlates Inversely with Vitamin D3 Status, and a Mortality Rate Close to Zero Could Theoretically Be Achieved at 50 ng/mL 25(OH)D3: Results of a Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021.

6. al, Tao Zuo et. Depicting SARS-CoV-2 faecal viral activity in association with gut microbiota composition in patients with COVID-19. gut. 2021.

7. al, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka et. Gut Microbiota Modulation in the Context of Immune-Related Aspects of Lactobacillus spp. and Bifidobacterium spp. in Gastrointestinal Cancers. Nutrients. 2021.

8. Joanna Jeżewska-Frąckowiak et al. Probiotics in the times of COVID-19. Acta Biochim. Pol. 2021.

9. Bok Sil Hong, Myoung-Ryu Kim. Interplays between human microbiota and microRNAs in COVID-19 pathogenesis: a literature review. Phys Act Nutr. 2021.

10. Luigi Santacroce et al. Potential beneficial role of probiotics on the outcome of COVID-19 patients: An evolving perspective. Diabetes Metab Syndr. 2021.

11. Marc A. Sze 1, Pedro A. Dimitriu 2, Shizu Hayashi 1, W. Mark Elliott 1, John E. McDonough 1, John V. Gosselink 1, Joel Cooper 3, Don D. Sin 1, William W. Mohn 2, and James C. Hogg. The Lung Tissue Microbiome in Chronic Obstructive Pulmonary Disease. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2012.

12. Daping Yang, Yingying Xing,Xinyang Song,Youcun Qian. The impact of lung microbiota dysbiosis on inflammation. Immunology. 2019.

13. Jian Wang 1, Fengqi Li 1, Haiming Wei 2, Zhe-Xiong Lian 2, Rui Sun 2, Zhigang Tian 3. Respiratory influenza virus infection induces intestinal immune injury via microbiota-mediated Th17 cell-dependent inflammation. J Exp Med. 2014.

14. Shigeo Hanada, Mina Pirzadeh, Kyle Y. Carver, and Jane C. Deng. Respiratory Viral Infection-Induced Microbiome Alterations and Secondary Bacterial Pneumonia. Front. Immunol. 2018.

15. Kim, Heenam Stanley. Do an Altered Gut Microbiota and an Associated Leaky Gut Affect COVID-19 Severity? mBio . 2021.

16. Viktoria Hawryłkowicz et al. Patient Nutrition and Probiotic Therapy in COVID-19: What Do We Know in 2021? nutrients. 2021.

Θες να μάθεις πως αλλιώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Δες όλες τις
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ